2014年2月24日 星期一

雨中淋的感情生活「我凑大個老婆...咭咭」

雨中淋的感情生活「我湊大個老婆.... 咭咭!」



記得嗎?喺上上上幾篇,咪有一篇叫做「雨中淋的感情生活 寫在三十五年之後」,介紹過雨中先生同雨中夫人點樣點樣,跟住又點樣點樣,即係點樣唧?想知就轉頭翻查一下啦,呢度唔講嘞。 




記唔記得佢係舞蹈組,而百厭係機巧運動體育組呢?呢張相就係百厭家嘅表演,當時係去旅行,百厭俾百厭嫂踩,做一個叫「順風旗」嘅舞蹈架式,影相嗰個又係嘅,個 Post 都未擺好就影,以前用菲林冇 take two 。睇唔睇見百厭當年真係虎背熊腰,Fit 到簡直漏油。攝於1969年



開始互相扶持的前幾年,真困難,亦真難得。望遠方還是一片霧霾不明朗,咬緊牙根。攝於1970年





利用空暇時間,出外走走,舒一舒煩憂悶氣。攝於1971年茘枝角灣




看單車比賽,百厭按着的就是電單車頭盔。攝於1971年




長洲五行石前;百厭嫂剛完成中學會考,佢想返母校恊恩繼續讀中六,但百厭同佢分析環境、條件等等因素,佢放棄大學之夢想,投身醫護行業。



呢架唔係當年死飛仔百厭架電單車,而係後嚟百厭入咗監獄處做,方便去哥連臣角教導所番工購置另一部,如果個車牌「D890」留到今日都幾值錢。攝於1973年赤柱海



1974年百厭嫂開始學護生涯 攝於1974年QE 護士學校




一條好靚嘅「紅衫魚」。攝於1974年QE Hospital




當年但凡學護個男朋友, 都被稱為 QE 姑爺, 百厭都唔例外。




成日讀書, 缺少運動, 百厭專程整咗部單車俾佢, 算唔話得卦。




呢個細路, 花名叫做「院長」, 因為佢因病經常出入醫院, 醫生護士都好鍚佢, 幾歲仔又鬼咁精靈, 最後.... 百厭嫂喊咗一晚。




百厭嫂話:「Doctor Wong 話想追我,仲約我食飯行街睇戲喎。」百厭話:「你咪去到夠囉!不過呢度冇船返香港。」
(以上對白係百厭老作)於1976年長洲




197896日,結束十年愛情長跑,拉埋個天窗,去完動物園(乜唔係渡蜜月咩),入赤柱探班自細玩到大嘅朋友。 
攝於1978年赤柱軍人墳場





點知個前度女友.... 即係當時個百厭嫂話,嗰次游完水,二話不說就走去註冊結婚唔算數嘅,因為百厭冇向佢求婚喎,好個百厭就當一眾鄉紳父老叔伯兄弟面前,案件重演,百厭話:「How do you do?」百厭嫂就經已急不及待話:「I do!」
(對白又係百厭老作)




護士學校畢業。攝於1977年




1979助產士校畢業,跟住佢就喺產科攞正牌做「二姑執媽」,執仔無數。直至1984年,美國一次交通意外.....




嗰次意外係橫過馬路時俾個新牌司機,將百厭嫂成個炒起,膝部重創,學名叫 Bumper crash,整個膝蓋及部份下肢骨骼,要係盆骨取骨片修補。經過差不多年半治療才恢復工作。起先調入血庫,其後調回外科,經常要走動,有見及此,佢重新拿起書本,讀一年社康護理。攝於1987




社康護理護士畢業。攝於1987




與老師及同學合照。



畢業後,因為家住元朗,所以被調返元朗健康院,朝九晚五,唔駛返夜更。
攝於1988



好景不常.... 正喺百厭嫂擔緊櫈仔排隊等升護士長,百厭個衰鬼話要移民喎。
攝於1989年移民前夕,同事依依不捨



係咁,百厭家就放棄香港的一切家業,帶着兩孩子,嚟到呢個完全陌生嘅地方,從零開始重新再來。百厭嫂要再讀書考牌,那段日子前路茫茫,百厭家並非腰纏萬貫,移民後三個月,銀行儲蓄只剩下三百加元。百厭和百厭嫂如以往一樣咬緊牙根,克服工作困難,語言障礙;沒有怨言、沒頂過一句嘴,捱了下來。

攝於1994Stanley Park


  


喺百厭家出現經濟危機時,百厭做過泥工喺馬路邊掘路,亦放逐過去温哥華島北部做散工,兩三個星期至返屋企一次。有次打電話番屋企,知道百厭嫂考試合格並立即受聘於
Royal Columbian Hospital,當時真係百感交集網上圖片





繼續做婦產科,與香港唔同嘅係一更係十二個小時,通常係返兩日day shift   兩日night shift,然後休息五日。香港護理係流水作業式,呢度護理係有計劃,如果有需要會一對一即係一個護士對一個病人,叫做 total patient care

網上圖片取自文章Royal Columbian Hospital saved my life




1989年到今年2014,百厭嫂工作未離開過婦產科,到今年1月百厭嫂年屆六十,百般捨不得... 捨不得十幾廿年嘅同事,捨不得幾好嘅待遇,捨不得優厚嘅福利..... 要退休了。消息一傳開,耆英球會嘅好朋友,安排一個驚喜晚給百厭嫂。




有三四十位好朋友参加,過程中,百厭嫂被蒙在鼓裡,直至俾人請出嚟至知乜事,有朋友個孫係百厭嫂帮過手接生,又有幾個嘅女兒或新抱入院生BB,由百厭嫂照顧過,佢地由其中一位代表送上花束。





百厭嫂接過花,真係好開心,四十一年護理生涯終於劃上個「逗號」,因為佢話先休息一段時間後,如果覺得悶,會返醫院做casual.....




你地睇下百厭幾得戚,梗係啦,以前有百厭嘅長輩,佢地睇住百厭同百厭嫂一齊青梅竹馬長大、佢地都話「百厭嫂係百厭凑大嘅」,此刻真係有呢個感覺:「我凑大個老婆.... 咭咭!」