2015年9月8日 星期二

加拿大卑斯省耆英運動會


很無奈及很困擾,個電腦主機時好時壞.... 最弊就係有意欲靈感想寫博,佢就壞咗,整番好嘞,呢個意念又經已消失。有時想「的」起心肝寫,個電腦就「即死」過你睇。



呢張係2013年甘鹿市舉辦嘅 BC Senior Games, 雨大嫂同日籍拍檔取得女子雙打金牌,領獎後與銀牌隊伍合照



呢張就係同年,雨中先生同只見第一面嘅拍檔,混合雙打力拼取得一面銅牌。
上面兩張相最近雨中先生在官方網站發現,下載所得。



呢張就係今年2015,亦是由官方網站取得。老雨参加兩個項目,65- 69 歲男單同男雙,兩項都打入决賽,男雙摘銀而男單梗頸第四。一是技不如人,二是氣力不繼,决賽每場都打平手要打第三决勝局。男單銅牌决賽雨中先生對手,要食止痛藥才能險勝。

難得嘅係六七十歲,仍然能走能跳能游能動腦筋,這個運動會對耆英很有推動意義。明年舉辦城市是「高潔林」,老雨有主場之利,不過明年唔打羽毛球,試試繼 2011年失敗後,明年在單車項目,是否可以取些「牌牌」回來。咭咭




2015 個銀牌,由拍檔上台代領了,明天會交回給老雨,到時再上載與你分享這份「喜悅」